Kruche ciasteczka, idealne do herbaty czy kawy. Bardzo smaczne. Składniki - 125g masła - 50g cukru pudru - cukier waniliowy - 1 białko - 150g mąki Do dekoracji - czekolada - orzechy - skórka pomarańczowa Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy białko i ucieramy Read More ...
Gruziński chlebek. Bardzo łatwy w wykonaniu i smaczny. Do jego wykonania użyłam nieco innych serów niż w oryginalnym przepisie. Z podanych składników wychodzą dwa chlebki Składniki – 400 g mąki pszennej – 1/4 kostki świeżych drożdży – 350 g sera białego podpuszczkowego: mozzarella,feta,ser korczyński,ser kaszubski – pół opakowania małego jogurtu Read More ...
Rogaliki, w nieco innym wydaniu. Nieco zakręcone. Po prostu bajeczne. Do nadzienia rogalików można użyć marmolady, powidła lub Nutelli. Składniki - 150 ml mleka - 50 g suszonych drożdży - 100 g cukru - cukier waniliowy - 70 g roztopionego masła - 1 jajko - 1/2 łyżeczki soli - 450 Read More ...
Przepis nieco zmodyfikowałam, z racji mojego nie jedzenia mięsa. Jest wiele przepisów na mięsny farsz ale i jarosze znajdą coś dla siebie. Pierwszy raz je robiłam i szczerze powiem, bałam się, że mi nie wyjdą. Ciasto na pierogi (ok 25 małych sztuk): – 300 g. mąki pszennej plus mąka do Read More ...
Przepis znalazłam w książce Biblioteczka Poradnika Domowego. Mam kilka książek z tej serii i troszkę je zaniedbałam. Pora znów po nie sięgnąć. Farsz jest grzybowy ale można przygotować mięsny. Składniki - 1 kg ugotowanych ziemniaków - łyżka mąki (podaję tak jak było w przepisie, ja dodałam nieco więcej mąki. Tu Read More ...