Przepis nieco zmodyfikowałam, z racji mojego nie jedzenia mięsa. Jest wiele przepisów na mięsny farsz ale i jarosze znajdą coś dla siebie. Pierwszy raz je robiłam i szczerze powiem, bałam się, że mi nie wyjdą.
Ciasto na pierogi (ok 25 małych sztuk):
– 300 g. mąki pszennej plus mąka do podsypania
– 3/4 szklanka gorącej wody
– 2 łyżki oleju
– 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Składniki zmieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę,włożyć do miski i przykryć ściereczką aż przestygnie (w tym czasie można przygotować farsz).
Składniki na farsz:
– 1/2 kapusty pekińskiej
– 1 cebula
– 1 marchew
– 2-3 ząbki czosnku
– 4 łyżki sosu sojowego
– 100 ml wody
– garść suszonych grzybów moon
– sól
– pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulkę. Dodać posiekaną kapustę, czosnek, marchew startą na grubych oczkach. Podlać warzywa wodą. Dorzucić wcześniej namoczony i posiekane grzyby. Doprawić farsz sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku. Dusić kilka minut do miękkości. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować posypując blat mąką. Wyciąć równe kółka szklanką. Nakładać po łyżeczce farszu. Zawijać pierogi. Gotować na parze przy użyciu dowolnego naczynia do gotowania na parze kilkanaście minut lub w gorącej wodzie czy też na głębokim tłuszczu. Podawać z sosem do sajgonek. Można przygotować własny sos, mieszając sos sojowy z olejem sezamowym, posiekanym czosnkiem, dymką, chili oraz limonką i odrobiną miodu.