Gruziński chlebek. Bardzo łatwy w wykonaniu i smaczny. Do jego wykonania użyłam nieco innych serów niż w oryginalnym przepisie. Z podanych składników wychodzą dwa chlebki

Składniki

– 400 g mąki pszennej
– 1/4 kostki świeżych drożdży
– 350 g sera białego podpuszczkowego: mozzarella,feta,ser korczyński,ser kaszubski
– pół opakowania małego jogurtu typu greckiego
– pół szklanki ciepłej wody
– pół łyżeczki soli
– jajka

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z łyżeczką cukru. Dodajemy do mąki wymieszanej z solą i mieszamy. Dodajemy jogurt i mieszamy. Następnie olej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do miski i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Następnie dzielimy na części i dłońmi formujemy placuszek. Zawijamy po obu stronach brzegi, formując łódeczkę.

1579178260186

Do łódeczki wykładamy starte sery i wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.

1579179940725

Po około 20 minutach wyciągamy i wbijamy jajko. Na wierzchu układamy małe kawałki masła i wstawiamy na kolejne 5-10 minut. Tu zależy od piekarnika i od tego jak bardzo chcemy ścięte jajko.

1579181250169

Categories: jarskie, Kuchnie świata

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.