Gruziński chlebek. Bardzo łatwy w wykonaniu i smaczny. Do jego wykonania użyłam nieco innych serów niż w oryginalnym przepisie. Z podanych składników wychodzą dwa chlebki
Składniki
– 400 g mąki pszennej
– 1/4 kostki świeżych drożdży
– 350 g sera białego podpuszczkowego: mozzarella,feta,ser korczyński,ser kaszubski
– pół opakowania małego jogurtu typu greckiego
– pół szklanki ciepłej wody
– pół łyżeczki soli
– jajka
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z łyżeczką cukru. Dodajemy do mąki wymieszanej z solą i mieszamy. Dodajemy jogurt i mieszamy. Następnie olej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do miski i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Następnie dzielimy na części i dłońmi formujemy placuszek. Zawijamy po obu stronach brzegi, formując łódeczkę.
Do łódeczki wykładamy starte sery i wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Po około 20 minutach wyciągamy i wbijamy jajko. Na wierzchu układamy małe kawałki masła i wstawiamy na kolejne 5-10 minut. Tu zależy od piekarnika i od tego jak bardzo chcemy ścięte jajko.