Rogaliki, w nieco innym wydaniu. Nieco zakręcone. Po prostu bajeczne. Do nadzienia rogalików można użyć marmolady, powidła lub Nutelli.
Składniki
- 150 ml mleka
- 50 g suszonych drożdży
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 70 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 450 g mąki
- 1 łyżka oleju roślinnego
Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru, drożdże i wymieszać. Następnie dodać 5 łyżek mąki, żółtko, roztopione masło i resztę cukru, sól i olej. Wymieszać. Dodać resztę mąki i zagnieść ciasto. I teraz zabieramy się za rogaliki. Ciasto dzielimy na porcje. Wszystko zależy jakie duże chcemy rogaliki.
Porcje cista wałkujemy na prostokąt. Nakładamy farsz i zawijamy. Dolną część ciasta nacinamy. Tak jak na zdjęciu.
Zawijamy do końca i formujemy rogalik.
Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy jajkiem, możemy posypać orzechami lub cukrem.
Gotowe pieczemy w 180 stopni przez około 25 minut.