Rogaliki, w nieco innym wydaniu. Nieco zakręcone. Po prostu bajeczne. Do nadzienia rogalików można użyć marmolady, powidła lub Nutelli.

SDC18211

1574104964957

Składniki

- 150 ml mleka
- 50 g suszonych drożdży
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 70 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 450 g mąki
- 1 łyżka oleju roślinnego

Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru, drożdże i wymieszać. Następnie dodać 5 łyżek mąki, żółtko, roztopione masło i resztę cukru, sól i olej. Wymieszać. Dodać resztę mąki i zagnieść ciasto. I teraz zabieramy się za rogaliki. Ciasto dzielimy na porcje. Wszystko zależy jakie duże chcemy rogaliki.

Porcje cista wałkujemy na prostokąt. Nakładamy farsz i zawijamy. Dolną część ciasta nacinamy. Tak jak na zdjęciu.
SDC18201

Zawijamy do końca i formujemy rogalik.
SDC18202

Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy jajkiem, możemy posypać orzechami lub cukrem.
SDC18203

Gotowe pieczemy w 180 stopni przez około 25 minut.

1574104964421

Categories: na słodko

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.