Po długiej przerwie powracam z czymś słodkim i lekkim. Pachnącym mandarynkami. Przedstawiam tort mandarynkowy z kremem śmietankowym.

IMG_20230903_141156_copy_460x428

Składniki
============

Biszkopt. Na tortownicę 24cm (wychodzi około 3cm wysokości):

3 jajka (białka oddzielnie, żółtka oddzielnie)
80g cukru
60g mąki pszennej
budyń czekoladowy bez cukru
budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki wody

Krem:

Dwa opakowania budyniu waniliowego
3 łyżki cukru (jeśli budynie są bez cukru)
0,5l mleka
200ml śmietany 30%

Owoce:

Do ozdoby
2 małe puszki mandarynek bez skórki (tutaj użyto mandarynki już lekko pocukrzonych, opakowanie ma 312g, w tym 175g samych owoców).
Owoce odcedzić z syropu. Wybrać najładniejsze na wierzch, pozostałe będą ułożone na biszkopcie.
Syropu nie wylewać. Będzie podstawą do Tortenguss.

Na wierzch:

Galaretka lub Tortenguss (glazura wylewana na owoce)

Wykonanie:
==================

Biszkopt:

Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie gładka. Dodajemy żółtka i miksujemy.Dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto dzielimy na dwie porcje. Do jednej dodajemy budyń waniliowy i mieszamy. Do drugiej dwie łyżki wody i budyń czekoladowy. Mieszamy.
Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia naprzemiennie nakładamy jasne i ciemne ciasto. Pasami. Można użyć łyżki, można użyć dwóch rękawów cukierniczych (wtedy paseczki będą cieńsze i ciasto wyjdzie bardziej „zebrowato”).

Pieczemy w nagrzanym piekarniku (góra-dół) przez około 20-25 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

IMG_20230903_100518_copy_414x328

IMG_20230903_105613_copy_725x394

Krem:

Budynie wraz z cukrem rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać budyń z cukrem i mieszając zagotować. Trzeba uważać, by budyń nie przywarł do garnka.

Odstawić do wystudzenia. Można co jakiś czas przemieszać, by nie powstała „skórka”. Do przestudzonego budyniu dodać śmietanę i delikatnie wymieszać mikserem. Uważać, jeśli śmietana jest bardzo płynna.

Na biszkopt wyłożyć łyżkę, dwie kremu, rozsmarować. Ułożyć kawałki mandarynek. Przykryć kremem. Na wierzchu ułożyć najładniejsze cząstki owoców.

IMG_20230903_111217_copy_373x336

By zabezpieczyć wierzch przed wysychaniem można albo wylać galaretkę albo niemiecki „Tortenguss”. To coś jak galaretka, ale nie na bazie żelatyny, tylko karagenu pozyskiwanego z wodorostów. Tutaj użyłam Tortenguss i rozcieńczonego syropu po mandarynkach. Syrop rozcieńczyłam wodą, bo był bardzo słodki.

IMG_20230903_113626_copy_587x443

Tortenguss należy wsypać do płynu i mieszając zagotować. Odstawić na kilka minut.
Tutaj został wylany na tort po około pięciu minutach. Z pomocą łyżki rozłożyłam tężejącą „masę”. Trzeba pamiętać, że to nie to samo co galaretka.

Dobrze jest brzeg tortu zabezpieczyć folią albo wyższą obręczą, by na czas tężenia w lodówce, Tortenguss i krem nie spłynęły.

Życzę smacznego :)

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.