Kolejny placek z jabłkami. Tym razem z nową kruszonką.

IMG20220508094812

Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżka proszku
- 1 łyżka amoniaku
- śmietany ile zabierze
- prażone jabłka

Kruszonka:

- 50g mąki
- 50g mąki krupczatki
- 100g cukru pudru
- 100g masła
- 1 kopiata łyżka płatków migdałowych
- 1 kopiata łyżka wiórków kokosowych

Składniki na kruszonkę mieszamy dłońmi. Jeśli nam coś zostanie, można zamrozić.

Proszek i amoniak wymieszać z mąką, posiekać z tłuszczem. Dzięki dodaniu do ciasta amoniaku, ciasto jest kruche a nie zbite. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać do ciasta a następnie śmietany tyle, by zlepić ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na blaszkę, wyłożoną pergaminem. Na to uprażone jabłka. Ja do jabłek dodałam łyżkę przyprawy do szarlotki i łyżkę siekanych orzechów.

Na jabłka wykładamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Na to rozsypujemy kruszonkę. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

IMG20220508094723

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.