Kolejny placek z jabłkami. Tym razem z nową kruszonką.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżka proszku
- 1 łyżka amoniaku
- śmietany ile zabierze
- prażone jabłka
Kruszonka:
- 50g mąki
- 50g mąki krupczatki
- 100g cukru pudru
- 100g masła
- 1 kopiata łyżka płatków migdałowych
- 1 kopiata łyżka wiórków kokosowych
Składniki na kruszonkę mieszamy dłońmi. Jeśli nam coś zostanie, można zamrozić.
Proszek i amoniak wymieszać z mąką, posiekać z tłuszczem. Dzięki dodaniu do ciasta amoniaku, ciasto jest kruche a nie zbite. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać do ciasta a następnie śmietany tyle, by zlepić ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na blaszkę, wyłożoną pergaminem. Na to uprażone jabłka. Ja do jabłek dodałam łyżkę przyprawy do szarlotki i łyżkę siekanych orzechów.
Na jabłka wykładamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Na to rozsypujemy kruszonkę. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.