W kuchni czuć już jesień. Domowe przetwory, pachnące zupy z dyni a co powiecie na szarlotkę? Dziś na miodowym spodzie.

20220918_101109

Składniki na ciasto miodowe

- 200g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 130g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka

Składniki na nadzienie jabłkowe

- 2 kg jabłek
- 2 cytrynowe galaretki
- 2 łyżeczki cynamonu

Składniki na lukier

- sok z 1 cytryny
- 250g cukru pudru
u

Do dekoracji

- 100 g skórki pomarańczowej

20220918_101611

Do garnka dodać mleko i miód, dodać sodę i wymieszać. Lekko podgrzać. Gdy masa zacznie się lekko pienić, zdjąć z ognia.
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jaja i wymieszać. Wlać do tej masy, wystudzoną mieszankę miodową i wyrobić ciasto.Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i wyłożyć blachę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Polecam blachę o wymiarach 34×39. Piec należy w 180 stopniach, przez około 15 minut.

Jabłka na nadzienie obrać i wydrążyć. Pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć w garnku, aż woda wyparuje. Następnie odstawić i wsypać galaretki, cynamon. Wymieszać.
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem.

Gotowe blaty przełożyć jabłkami. Lukier rozsmarować na górnym blacie i udekorować skórką. Cały placek wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc :)

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.