W kuchni czuć już jesień. Domowe przetwory, pachnące zupy z dyni a co powiecie na szarlotkę? Dziś na miodowym spodzie.
Składniki na ciasto miodowe
- 200g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 130g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka
Składniki na nadzienie jabłkowe
- 2 kg jabłek
- 2 cytrynowe galaretki
- 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na lukier
- sok z 1 cytryny
- 250g cukru pudruu
Do dekoracji
- 100 g skórki pomarańczowej
Do garnka dodać mleko i miód, dodać sodę i wymieszać. Lekko podgrzać. Gdy masa zacznie się lekko pienić, zdjąć z ognia.
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jaja i wymieszać. Wlać do tej masy, wystudzoną mieszankę miodową i wyrobić ciasto.Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i wyłożyć blachę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Polecam blachę o wymiarach 34×39. Piec należy w 180 stopniach, przez około 15 minut.
Jabłka na nadzienie obrać i wydrążyć. Pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć w garnku, aż woda wyparuje. Następnie odstawić i wsypać galaretki, cynamon. Wymieszać.
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem.
Gotowe blaty przełożyć jabłkami. Lukier rozsmarować na górnym blacie i udekorować skórką. Cały placek wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc