Przepis znalazłam w książce Biblioteczka Poradnika Domowego. Mam kilka książek z tej serii i troszkę je zaniedbałam. Pora znów po nie sięgnąć. Farsz jest grzybowy ale można przygotować mięsny.
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- łyżka mąki (podaję tak jak było w przepisie, ja dodałam nieco więcej mąki. Tu zależy od jakości ziemniaków)
- jajko
Farsz
- 15 dag suszonych grzybów (ja użyłam pieczarek)
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
- jajko
- tarta bułka
Ziemniaki ugotować a następnie utłuc na gładką masę Dodać jajko i mąkę i wymieszać. Grzyby pokroić i podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą. Dodać przyprawy do smaku. Z ziemniaczanej masy formować placuszki, na środek nałożyć grzyby i sklepić jak tradycyjne pierogi. Posmarować jajkiem i obtoczyć tartą bułką. Smażyć na złoty kolor.
Pierożki można podać z sosem.