Przepis znalazłam w książce Biblioteczka Poradnika Domowego. Mam kilka książek z tej serii i troszkę je zaniedbałam. Pora znów po nie sięgnąć. Farsz jest grzybowy ale można przygotować mięsny.

SDC18228

Składniki

- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- łyżka mąki (podaję tak jak było w przepisie, ja dodałam nieco więcej mąki. Tu zależy od jakości ziemniaków)
- jajko

Farsz

- 15 dag suszonych grzybów (ja użyłam pieczarek)
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
- jajko
- tarta bułka

Ziemniaki ugotować a następnie utłuc na gładką masę Dodać jajko i mąkę i wymieszać. Grzyby pokroić i podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą. Dodać przyprawy do smaku. Z ziemniaczanej masy formować placuszki, na środek nałożyć grzyby i sklepić jak tradycyjne pierogi. Posmarować jajkiem i obtoczyć tartą bułką. Smażyć na złoty kolor.

Pierożki można podać z sosem.

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.