Może za piękne nie są, niezbyt równe ale to nie jest do oglądania tylko do jedzenia. A w smaku są przepyszne. Dobre w czasie podróży ale i w pracy by coś przekąsić w wolnej chwili.

Do ich przygotowania potrzebujemy:

– Składniki –

- 2 szklanki mąki
– kostka margaryny Bielskiej
– 3 żółtka
– 2 łyżki gęstej śmietany
– 2 dag drożdży
– kminek
– sól
– jajko do smarowania

Mąkę musimy przesiać do misy, następnie dodać startą na tarce margarynę, dodać pokruszone drożdże, żółtka, sól oraz kminek. Wyrobić ciasto za pomocą łyżki . Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny a następnie formować ruloniki. Gotowe musimy posmarować rozmąconym jajkiem. Można posypać startym żółtym serem ale wtedy ciasto trzeba rozwałkować i tradycyjnie wycinać paluszki radełkiem.

Paluszki piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni na złoty kolor.

Categories: na słono

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.