Może za piękne nie są, niezbyt równe ale to nie jest do oglądania tylko do jedzenia. A w smaku są przepyszne. Dobre w czasie podróży ale i w pracy by coś przekąsić w wolnej chwili.
Do ich przygotowania potrzebujemy:
– Składniki –
- 2 szklanki mąki
– kostka margaryny Bielskiej
– 3 żółtka
– 2 łyżki gęstej śmietany
– 2 dag drożdży
– kminek
– sól
– jajko do smarowania
Mąkę musimy przesiać do misy, następnie dodać startą na tarce margarynę, dodać pokruszone drożdże, żółtka, sól oraz kminek. Wyrobić ciasto za pomocą łyżki . Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny a następnie formować ruloniki. Gotowe musimy posmarować rozmąconym jajkiem. Można posypać startym żółtym serem ale wtedy ciasto trzeba rozwałkować i tradycyjnie wycinać paluszki radełkiem.
Paluszki piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni na złoty kolor.