Faworki, róże karnawałowe. Pyszne ciastka, które tylko raz w roku wjeżdżają na nasze stoły. Wytwarzane z ciastka żółtkowego, zbijanego. A dlaczego zbijanego? Bo ciasto boje się wałkiem. Tak, tak. To prawda. Im więcej zbijemy, tym więcej powietrzymy ciasto. Tworzą się na nim bąbelki.

SDC18337

Składniki

- 1/2 kg mąki
- 7 żółtek
- 5 dag masła
- 1 łyżka spirytusu
- kwaśna śmietana, ile zabierze
- smalec do smażenia

SDC18328

Z podanych składników na ciasto, zagniatamy ciasto przypominające jak na makaron. Bardzo cienko wałkujemy porcje ciasta, kroimy radełkiem na paski. Każdy pasek nacinamy po środku i przewlekamy jeden boczek przez nacięcie. Najlepiej wałkować i od razu smażyć. Nie może leżeć bo chrust będzie twardy. Smażymy na złoty kolor. Gotowy wyciągamy na ręcznik kuchenny, by odsączyć z tłuszczu.

Z resztek możemy przygotować róże karnawałowe. Bardzo łatwe w wykonaniu. Wykrawamy różnej wielkości krążki i zlepiamy je z sobą i smażymy. Na koniec dekorujemy powidłem i posypujemy cukrem pudrem. Tak samo jak faworki.

Moja małą rada. Jedna osoba smaży, druga wałkuje i kroi.

SDC18332

SDC18336

Categories: smażone

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.