Ostatnio wzięło mnie na potrawy typowo ziemniaczane. Bardzo smaczne, mogą być podawane z sosem. Ziemniaki powinny być mączne, wtedy lepiej formuje się kotleciki. Takie mączyste ziemniaki, są idealne na kluski śląskie i kopytka.
Składniki
Farsz
-pieczarki – 125 g
-sól – 1 szczypta
-pieprz czarny – do smaku
-cebula – 1 szt.
-suszony majeranek – 1 łyżeczka
-suszone pomidory w zalewie olejowej – 150 g
-natka pietruszki – 1 mały pęczek
-twaróg tłusty, niemielony – 50 g
Ciasto
-ziemniaki mączyste – 250 g
-sól – 1 szczypta
-mąka pszenna – 1 łyżka
-mąka ziemniaczana – 1 łyżka
-jajko – 1 szt.
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy do momentu odparowania wody. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażymy. Na koniec dodajemy przyprawy, pokrojone pomidory, pokrojoną nać pietruszki i mieszamy. Całość przekładamy do miseczki lub na talerz, by farsz ostygł. Do zimnego dodajemy pokruszony biały ser i mieszamy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy obie mąki, sól, jajko i wyrabiamy ciasto. Formujemy w wałek i kroimy na porcje. Kawałki ciasta formujemy w placuszek, na który nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Formujemy placuszki. Mnie wyszły różnej wielkości. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Smażymy na małym ogniu.