Ciasto z truskawkami. Porcja na wąską długą foremkę. Do ciasta można użyć innych owoców, jak rabarbar, cząstki jabłek.
- Składniki -
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki margaryny
W pierwszej kolejności należy ubić pianę a następnie dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać żółtka i znów ubić. W kolejnym kroku dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. W kolejnym kroku roztopioną i ostudzoną margarynę. Wymieszać.
Blachę wykładamy pergaminem do pieczenia i wylewamy ciasto. Tryskawki wkładamy w ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, około 30-40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego