Kolejny przepis na coś słodkiego. Torcik kaloryczny ale mało słodki, ze względu na dodatek czekolady gorzkiej. Bardzo smaczny i mało pracochłonny.

20190526_143128

- Składniki na ciasto -

- kostka margaryny
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki wina
- pół szklanki cukru
- bakalie
- 3 jaja
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę roztopić z cukrem, wodą i kakao. Gotować na wolnym ogniu około 7 minut. Przestudzić a następnie dodać 3 żółtka, ubitą pianę, wino. Wymieszać. Dodać 2 szklanki mąki wymieszane z bakaliami i proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko połączyć.
Piec około 30 minut. Gotowe ciasto przekroić na dwa blaty.

- Składniki na krem -

- 2 czekolady gorzkie
- pół litra śmietanki 30%
- paczka biszkoptów

Śmietankę podgrzać i wrzucić do niej pokruszoną czekoladę. Wymieszać by czekolada się rozpuściła. Wystudzić a następnie odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubić mikserem. Krem powinien zgęstnieć pod wpływem ubijania.

Gotowy krem podzielić na dwie części. Na jedną część ciasta, rozsmarować krem a na to warstwę biszkoptów i kolejną część kremu. Wierzch polać roztopioną czekoladą lub polewa. Udekorować według własnego uznania.

Życzę smacznego :)

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.