Kolejny przepis na coś słodkiego. Torcik kaloryczny ale mało słodki, ze względu na dodatek czekolady gorzkiej. Bardzo smaczny i mało pracochłonny.
- Składniki na ciasto -
- kostka margaryny
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki wina
- pół szklanki cukru
- bakalie
- 3 jaja
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę roztopić z cukrem, wodą i kakao. Gotować na wolnym ogniu około 7 minut. Przestudzić a następnie dodać 3 żółtka, ubitą pianę, wino. Wymieszać. Dodać 2 szklanki mąki wymieszane z bakaliami i proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko połączyć.
Piec około 30 minut. Gotowe ciasto przekroić na dwa blaty.
- Składniki na krem -
- 2 czekolady gorzkie
- pół litra śmietanki 30%
- paczka biszkoptów
Śmietankę podgrzać i wrzucić do niej pokruszoną czekoladę. Wymieszać by czekolada się rozpuściła. Wystudzić a następnie odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubić mikserem. Krem powinien zgęstnieć pod wpływem ubijania.
Gotowy krem podzielić na dwie części. Na jedną część ciasta, rozsmarować krem a na to warstwę biszkoptów i kolejną część kremu. Wierzch polać roztopioną czekoladą lub polewa. Udekorować według własnego uznania.
Życzę smacznego