Doskonały dodatek do deserów. Dlatego, jak tylko będzie sezon na gruszki, polecam ten przepis.
Do ich przygotowania potrzebujemy:
– Składniki –
- 2 kg gruszek, najlepsze będą klapsy
– 2 kg cukru kryształu
– 2 szklanki winnego octu
– sok i skórka z jednej cytryny
– goździki
– kora cynamonu
– woda, najlepiej źródlana
Gruszki należy obrać ze skórki a następnie oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na połówki lub ćwiartki i skropić sokiem z wyciśniętej cytryny. Z cukru, 1 szklanki źródlanej wody [ może być mineralna niegazowana woda] oraz octu z dodatkiem skórki z cytryny ugotować syrop. Gotować należy na małym ogniu. Powstałe na powierzchni szumowiny zbierać drewnianą łyżką lub przygotować patyczek an który należy nawinąć kawałek gazy.
Do wrzącego gotowego syropu włożyć gruszki i gotować pod przykryciem około jednej godziny na małym ogniu. Idealne gruszki z syropu powinny być przeźroczyste ale nie rozgotowane. Gruszki należy odcedzić i włożyć do wyparzonych słoików. Syrop raz jeszcze zagotować, dodając goździki oraz korę cynamonu. Gorącym ale nie wrzącym syropem zalać gruszki i zakręcić słoiki które powinny stać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni. Po tych dniach ponownie zlać syrop, zagotować, dodać do niego gruszki i podgrzewać na małym ogniu przez 3 minuty. Gruszki ponownie przełożyć do wygotowanych słoików, zalać gorącym syropem i ostudzić. Teraz słoiki z gruszkami mogą wylądować w spiżarce lub ciemnej piwniczce. Będą idealne a goście w siódmym niebie.
Polecam i życzę smacznego!