Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego z Kropki. Przepis łatwy. Bardzo dobry. Wczoraj piekłam a dziś już pół blaszki zostało Mój sernik jest pół na pół z innymi owocami. Na jednej części morele z puszki a na drugiej śliwki. Przepis nieco zmodyfikowałam. W mojej wersji nie ma kisielu na wierzchu sernika. Co do morel, polecam jednak brzoskwinie. Nie rozpadają się jak morele.
Składniki na ciasto :
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 600 g twarogu na sernik
- 1 budyń śmietankowy
- 4 jaja
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- puszka owoców
- kilka śliwek
Wymieszać mikserem wszystkie składniki na ciasto. Na koniec zagnieść i wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ze śliwek usunąć pestki i pokroić na małe ćwiartki. Ułożyć na połowie ciasta a na drugiej morele. Ja moje rozdrobniłam. Zamiast morel polecam brzoskwinie. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach C.
W czasie gdy spód siedzi w piekarniku, zabieramy się za masę serową. Masło ucieramy z cukrem zwykłym i waniliowym, wbijamy po jednym żółtku, dodajemy po łyżce twarogu i ucieramy. Na sam koniec dodajemy budyń i ubitą pianę z białek. Mieszamy delikatnie a następnie wykładamy na podpieczony blat kakaowy. Resztę owoców układamy na wierzchu sernika. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach C. Czas pieczenia musimy kontrolować. To wszystko zależy od tego, jaki mamy piekarnik.