Rogaliki na jeden kęs lub dwa, małe i słodkie maleństwa choć na fotce wyszły duże. Idealne na deser lub w czasie podróży gdy mamy ochotę na małe co nieco.
– Składniki –
Aby wyczarować takie maleństwa potrzebujemy:
- 13 szklanki mąki
- 1 szklanka śmietany
- 1 żółtko
- 25 dag margaryny
Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie należy włożyć do lodówki by się schłodziło. Najlepiej na 12 godzin.
Po tym leżakowaniu ciasto wałkujemy, wycinamy trójkąty na które nakładamy dżem lub powidło. Pieczemy w temperaturze 230 przez 35-45 minut. Wystudzone możemy udekorować lukrem lub czekoladą.
Miałam zaszczyt i przyjemność jeść ciasteczka, które dostaję od Justyny na urodziny, gwiazdki i inne uroczystości. Genialne i naprawde rozplywają się w ustach…do ostatniego okrucha. Nie wiem, czy akurat ten przepis poda.
W ogóle dziewczyna genialnie gotuje, aż człowiek dostaje ślinotoku na stronie: Moje gotowanie.
Mówi się, że osoby genialnie gotujące mają dobre i gorące serca. Justyna własnie jest tego przykladem. Przyjaźnimy się od lat:)