Dziś prezentuję drobiowe kotleciki nadziewane pieczarkami, papryką oraz topionym serkiem. Danie bardzo smaczne, nieco inne niż zwykłe kotleciki mielone.
Składniki
- filet z kurczaka
- 5 średnich pieczarek
- pół papryki czerwonej
- pół średniej cebuli
- 2 trójkąciki serka topionego
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do kebaba
- 1 jajko
Filet musimy zemleć, cebulę pokroić drobno i zeszklić na oliwie z oliwek, dodać pokrojone drobno pieczarki i razem wszystko poddusić. Następnie, gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wymieszać. Doprawić do smaku. Gdy farsz nieco przestygnie, dodać oba serki i wymieszać dokładnie.
Do mięsa dodać jajko, przyprawę do kebaba oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać. Formować placuszki z mięsa, na każdy dodać farszu. Następnie złożyć na pół i uformować kotlecik, tak by farsz pozostał wewnątrz kotlecika. Każdy obtoczyć w tartej bułce i smażyć na oleju.