Dziś jajecznica. Tak, tak. To nie jest żart. Ktoś zapewne powie ” Ale to proste śniadanie. Każdy potrafi przygotować”
Być może, ale można też przedobrzyć i zrobić z pysznej jajecznicy beton. Tradycyjną jajecznicę smaży się na patelni.Ja moją przygotowałam na parze. W garnku z gotującą się wodą, na którym ustawiłam miseczkę.
Zabieramy się do pracy bo czas śniadania nadszedł ;] U mnie jest 8.08. Do dzieła!
Składniki:
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 niecała łyżeczka masła śmietankowego
2 całe jaja kurze całe
Przyprawy:
sól i pieprz do smaku
Pietruszkę opłukać w zimnej wodzie i drobno posiekać. Ja miałam mrożoną, więc zadanie ułatwione. Następnie trzeba umyć jaja, wybić do miseczki i roztrzepać dokładnie z przyprawami. Miseczkę z masłem, w której będziemy przygotowywać jajecznicę, musimy umieścić w większym naczyniu z wrzątkiem. Gdy masło rozpuści się, wlewamy masę jajeczną. Rozmącone jaja mieszać tak długo, aż się zetną. Jajecznicę posypać pietruszką i natychmiast podawać.