Jakiś czas temu naszła mnie ochota na ciasto z kremem.I dlatego w tygodniu postanowiłam upiec karpatkę, bo jest to ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście można kupić gotowe ciasto wraz z kremem, jednak ja wolałam sama przygotować ciasto. Jedynie co miałam z gotowców, to krem. Ale o tym później.
Zabieramy się do pracy. Do przygotowania ciasta, będziemy potrzebować:
Składniki
- 250 ml zimnej wody [ jedna szklanka]
- 150 g mąki pszennej [ jedna szklanka]
- 125 g margaryny
- 5 jaj
Musimy zagotować wodę razem z margaryną. Gdy się rozpuści a woda zacznie się gotować, zmniejszamy płomień pod kuchenką na mały i dodajemy mąkę i całość energicznie mieszamy. Bardzo dokładnie, około 1 minuty. Musi powstać gładka kulka. Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Od czasu do czasu przecieramy ciasto. Gdy jest już zimne, wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Można to robić mikserem, jednak ja wolałam ręcznie drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich rozprowadzamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni blaszki. Nie musi być idealnie równo. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut. Do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe blaty, upieczone i wystudzone, przekładamy kremem karpatka. Jak już wspomniałam, ja użyłam gotowca z Delecty. Krem jest bardzo dobry.
Potrzebujemy tylko:
- opakowanie kremu karpatka
- 500 ml mleka
- 200 g margaryny Palmy z murzynkiem
Zawartość torebki musimy rozmieszać z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować a następnie wlać dokładnie rozmieszany krem w proszku. Gotujemy na małym ogniu około 3 minut aż zgęstnieje. Następnie musimy krem wystudzić. Margarynę ucieramy mikserem na puch i porcjami dodajemy do niego krem i cały czas mieszamy.
I to tyle. Gotową karpatkę możemy posypać cukrem pudrem.