Dziś coś pysznego, czym się zachwycałam. Sajgonki wyszły przepyszne, tak mi smakowały, że zabrałam je do pracy na śniadanie ;]
Składniki na nadzienie :
- 5 grzybów mun a właściwie to same kapelusze
- 50 g makaronu chińskiego Tao Tao
- średnia marchewka
- jedna mała cebula
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 200 g mielonego mięsa drobiowego
- jajko
- 2 łyżki sosu sojowego Tao Tao
- opakowanie papieru ryżowego
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Po około 20 minutach odcedzić i pokroić w paski. Makaron wrzucić do wrzątku i pozostawić pod przykryciem na około 3 minuty. Następnie odcedzić i pokroić na paski długości 5 cm. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebule i kapustę pekińską drobno pokroić. Następnie dodać zmielone surowe mięso, dodać sos sojowy i wszystko wymieszać.
Placek papieru ryżowego zamoczyć na 2 sekundy w letniej wodzie i wyłożyć na deskę aż zmięknie. Na miękki placek nałożyć farsz. Boki zawinąć do środka a następnie zwinąć jak krokiety. Gotowe sajgonki smażyć na głębokim oleju do zrumienienia.