Dziś piekłam dwa rodzaje ciastek. Jedne kruche a drugie na bazie białek, mielonych migdałów i orzechów laskowych. Pierwsze z nich to kruche ciasteczka. Różnie je ozdobiłam, jedne czekoladą i lukrem, inne orzeszkami ziemnymi i płatkami migdałowymi.
Składniki na kruche ciasteczka:
– Składniki –
- 3 szklanki mąki
- szklanka cukru pudru
- 3 żółtka
- torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki śmietany
- margaryna Palma
- łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- białko jaja
- cukier puder
- sok z połowy cytryny
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej przesiany cukier puder oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy startą na tarce margarynę, olejek zapachowy, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na połowę. Z jednej części formujemy wałek i zawijamy w folię. Drugą część również i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Po leżakowaniu w lodówce, czas na wałkowanie ciasta i wykrawanie ciasteczek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy na zloty kolor w temperaturze 200 stopni.
Z ciasta uformowanego w wałek, kroimy nożem kawałki, smarujemy białkiem i posypujemy orzechami laskowymi, orzechami ziemnymi, kawałkami czekolady oraz płatkami migdałowymi. Pieczemy a tak wyglądają po upieczeniu.
A jak zrobić lukier?
Do białek jaj dodajemy sok z cytryny i cukru pudru tyle by lukier był gęsty. Mieszamy go i dozujemy cukier. Musi być tak gęsty by dał się wyciskać przez worek cukierniczy. Jeśli nie mamy worka, możemy użyć kawałka pergaminu, zwijamy do w trąbkę i teraz tylko troszkę zabawy nam pozostaje