Dziś keks z bakaliami o smaku piernikowym. Zmodyfikowałam nieco przepis jaki posiadałam.Składniki na keksówke o wymiarach 27-28 cm. Ciasto wyrośnie ponad foremkę.
Do przygotowania keksu będziemy potrzebować:
Składniki
- 250g mąki
- 250g cukru
- 250g margaryny
- 5 jajek( oddzielnie białka i żółtka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie, u mnie skórki i owoce kandyzowane, rodzynki, daktyle i orzechy laskowe
- 1 łyżeczka rumu lub innego alkoholu
- przyprawa do piernika
- przyprawa do szarlotki
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Keksówkę musimy wysmarować margaryną i lekko obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Bakalie musimy posiekać i dokładnie obtoczyć w mące.
Margarynę ucieramy na gładką masę, na puch. Cukier ucieramy z żółtkami i gdy masa nabierze jasnego koloru, stopniowo dodajemy do utartego masła lub margaryny i cały czas ucieramy. Gdy składniki będą już połączone, dodajemy przesianą mąkę wymieszana z 1 łyżką przyprawy do pierników oraz 1 łyżką przyprawy do szarlotki oraz proszek do pieczenia. Łączymy dokładnie. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy do ciasta. Ciasto delikatnie mieszamy z pianą i bakaliami obtoczonymi w mące. Masa powinna być dość gęsta, jeśli będzie za rzadka bakalie opadną na dno. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi.
Pieczemy około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.Ja mój trzymałam około 120 minut. Smacznego