Nigdy bym nie pomyślała, że sama zrobię smalec. Przeglądając strony kulinarne, natrafiłam na film, jak zrobić domowy smalec. I mnie naszło…

Domowy smalec

 

Do przygotowania domowego smalcu, będziemy potrzebować:

- pół kilograma słoniny
- pół kilograma surowego boczku
- jedno jabłko
- 3 ząbki czosnku
- jedna duża cebula
- 3 łyżki majeranku

- sól i pieprz do smaku

A tu zastyga sobie

 

W pierwszej kolejności musimy zemleć słoninę oraz boczek. Oczywiście możemy pokroić w kostkę, wtedy otrzymamy większe kawałki słoniny oraz boczku. Najpierw smażymy słoninę. Najlepiej na dużej patelni lub brytwance. Smażymy na małym ogniu, często mieszając. Gdy ze słoniny wytopi się tłuszcz a skwarki nabiorą kolorku, dorzucamy boczek i smażymy aż wszystko zarumieni się. Od czasu do czasu mieszamy by nic nie przywarło do dna naczynia. Uważać bo w czasie smażenia skwarki skaczą ! Gdy uznamy że nasze skwarki są już gotowe, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec dodajemy starte jabłko, majeranek, przyprawy i mieszamy dokładnie. Przekładamy do naczynia w którym chcemy serwować. U mnie zmieściło się do dwóch miseczek. Czekamy aż wszystko ostygnie a następnie wstawiamy do lodówki. Pyszny domowy smalec. :)

Do jednego dobrałam sie …

 

Categories: mięsne, smażone

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.