Krem z dyni. Pyszna kremowa zupa, idealna na jesień, gdy za oknem pada deszcz. Zupę można podawać z różnymi dodatkami, grzankami, kleksem śmietany.
Do jej przygotowania potrzebujemy:
- 1 kg świeżej dyni
- 100 g masła
- 2 cm świeżego imbiru
- 3/4 litra bulionu drobiowego
- 300 g serka mascarpone
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
W pierwszej kolejności musimy przygotować dynię. Obieramy ją z skórki i wydrążamy z pestek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 220 st.C. Do dyni dodajemy plastry imbiru. Upieczoną dynię dodajemy do bulionu. Musimy zagotować a następnie zmiksować na krem. Zupę doprawiamy przyprawami, dodajemy serek i raz jeszcze musimy zmiksować.