Przepis pochodzi z kanału Pani Magdy, Skutecznie.Tv. Gorąco polecam ten kanał. Pani Magda proponuje bardzo łatwe dania, słodkości, przekąski i nie tylko.
Do przygotowania kremówki potrzebujemy:
- płat ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka ciemnego mocnego kakao
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 3 szklanki mleka
- 2 torebki budyniu śmietankowego
- 3-4 łyżki cukru
- 1 kostka (200 g) masła
- cukier puder – do posypania ciasta
Rozgrzewam piekarnik do 200 st. C
Ciasto francuskie z wierzchu przyprószamy ciemnym mocnym kakao, cynamonem oraz cukrem. Tak przygotowany płat ciasta przekrawamy na pół. Oba kawałki ciasta należy odsunąć od siebie tak, by nie stykały się podczas pieczenia.
Blachę z ciastem wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Pieczemy do czasu, gdy ciasto rozwarstwi się i będzie upieczone, jasnozłociste. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Teraz gdy ciasto stygnie, zabieramy się za krem.
W pierwszej kolejności musimy ugotować gęsty budyniu czyli z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu. Do zwilżonego zimną wodą garnka wlewamy dwie i pół szklanki mleka i gotujemy na małym gazie, często mieszając, by mleko się nie przypaliło. Do pozostałej ilości mleka, wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy dokładnie by nie było grudek. Mieszankę budyniową wlewamy do gotującego się mleka i mieszając, doprowadzam do zgęstnienia i zagotowania.
Kiedy budyń się zagotuje, zdejmujemy z kuchenki i do gorącego dodajemy masło. By szybciej się rozpuściło, możemy pokroić w kostkę i mieszać małą rózgą. Wtedy łatwiej będzie połączyć oba składniki z sobą na jednolitą masę. Proszę nie panikować gdy zobaczymy że krem się zważył i powstały kluski. Tak ma być! Trzeba mieszać i po chwili krem będzie taki jak być powinien.
Gorącym kremem przekładamy oba blaty francuskie. Najlepiej zrobić to w blaszce, wyłożonej pergaminem. Powstrzyma to przed wypłynięciem kremu na boki. Ciasto najlepiej odstawić w chłodne miejsce. Gotowe kroimy na porcje i posypujemy cukrem pudrem.