Przepis Siostry Anastazji, z kalendarza na rok 2013. Trochę pracochłonny ale bardzo dobry.

Do wykonania ciasta tortowego będziemy potrzebować dwa biszkopty, jeden jasny drugi ciemny, bitą śmietanę, masę krówkową z puszki oraz oraz okrągłe biszkopty. Ale najpierw zajmiemy się biszkoptami.

– Składniki  na jasny biszkopt –

- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka musimy ubić na sztywno, następnie dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie.Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160-180 stopni.

– Składniki na ciemny biszkopt –

- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki kakao

Białka musimy ubić na sztywno, następnie dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i wymieszać delikatnie. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160-180 stopni.

– Składniki na masę krówkową –

- 20 dag masła
- 3-4 łyżki masy krówkowej z puszki
Masło utrzeć na gładką masę, dodać krówkę i znów wymieszać.

– Składniki na masę białą –

- 1/2 / śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- cukier puder do smaku

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać zimną żelatynę i jeszcze chwilkę ubijać. Dodać cukier puder do smaku.

– Składniki na masę ciemną –

- 3/4 l śmietanki kremówki
- cukier puder do smaku
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżeczki kakao
- 1/4 szklanki wody

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder wymieszany z kakao, zimną żelatynę i jeszcze chwilkę ubijać.

A teraz składamy :)

Na ciasto ciemne wykładamy masę białą i równo rozprowadzamy. Na to masę krówkową wymieszaną z masłem. Źle się rozprowadza bo masa jest gęsta ale jakoś się da rozprowadzić. Na masę krówkową układamy biszkopty…

Na biszkopty masę ciemną a na to jasny biszkopt. Dekorujemy polewą czekoladową.

Categories: na słodko, świątecznie

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.