Przepis Siostry Anastazji, z kalendarza na rok 2013. Trochę pracochłonny ale bardzo dobry.
Do wykonania ciasta tortowego będziemy potrzebować dwa biszkopty, jeden jasny drugi ciemny, bitą śmietanę, masę krówkową z puszki oraz oraz okrągłe biszkopty. Ale najpierw zajmiemy się biszkoptami.
– Składniki na jasny biszkopt –
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka musimy ubić na sztywno, następnie dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie.Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160-180 stopni.
– Składniki na ciemny biszkopt –
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki kakao
Białka musimy ubić na sztywno, następnie dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i wymieszać delikatnie. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160-180 stopni.
– Składniki na masę krówkową –
- 20 dag masła
- 3-4 łyżki masy krówkowej z puszki
Masło utrzeć na gładką masę, dodać krówkę i znów wymieszać.
– Składniki na masę białą –
- 1/2 / śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- cukier puder do smaku
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać zimną żelatynę i jeszcze chwilkę ubijać. Dodać cukier puder do smaku.
– Składniki na masę ciemną –
- 3/4 l śmietanki kremówki
- cukier puder do smaku
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżeczki kakao
- 1/4 szklanki wody
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder wymieszany z kakao, zimną żelatynę i jeszcze chwilkę ubijać.
A teraz składamy
Na ciasto ciemne wykładamy masę białą i równo rozprowadzamy. Na to masę krówkową wymieszaną z masłem. Źle się rozprowadza bo masa jest gęsta ale jakoś się da rozprowadzić. Na masę krówkową układamy biszkopty…
Na biszkopty masę ciemną a na to jasny biszkopt. Dekorujemy polewą czekoladową.