Małe pulpeciki w sosie pomidorowym.
Do przygotowania pulpecików będziemy potrzebować:
– Składniki –
- mięso indycze lub filety drobiowe
- jajko
- namoczona w mleku bułka
- przyprawy
- starty na średnich oczkach żółty ser
- starty czosnek
- puszka pomidorów
Mięso zmusimy zemleć w maszynce a następnie dodać jajko, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, którą również należy zemleć. Następnie dodać czosnek, przyprawy, jajko oraz starty ser i wymieszać masę. Wilgotnymi dłońmi formować małe kuleczki. Wielkości dużego orzecha włoskiego.
Na patelnię przełożyć pomidory z puszki razem z zalewą i dodać jedną puszkę wody. Doprowadzić do zagotowania sosu, dodatkowo można widelcem rozdrobnić kawałki pomidorów. Gdy sos się zagotuje, wrzucić pulpeciki i gotować około 20 minut. Pulpeciki są małe, dlatego szybko się ugotują.
Gotowe danie podawać z ryżem lub ziemniakami oraz sałatką.