Teraz coś dla mięsożerców. Karkówka, ser żółty… Danie troszkę kaloryczne ze względy na ser i sposób przygotowanie ale bardzo dobre.
Do przygotowania kotletów będziemy potrzebować:
-- Składniki –
- 700 g karkówki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 cytryna
- kefir
- olej
- keczup
- starty żółty ser
Karkówkę należy umyć i podzielić na kotlety. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Skórkę z cytryny zetrzeć do kefiru a sokiem skropić mięso. Kawałki mięsa zamarynować w jogurcie przez 2 godziny. Następnie smażyć na gorącym oleju. Uwaga, będzie pryskać! Smażyć z oby stron. Usmażone kawałki przełożyć do brytwany a wierzch mięsa posmarować dobrym keczupem. Podlać nieco wodą. Zapiekać przez kolejne 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia wierzch posypać startym serem.