Faworki i róże karnawałowe. Przepis sprawdzony. Ogólnie mam z 3 różne przepisy i co roku staram się robić z innego. Lecz zawsze sprawdzonego. W tym roku róże karnawałowe wycinałam z foremek w kształcie kwiatka. Wyszło bardzo efektownie. Moi znajomi gdy wysłałam im fotki, orzekli, że to szyszki a nie róże karnawałowe. Tak więc, przedstawiam faworki i szyszki
- Składniki –
- 50 dag mąki
- 4 dag masła
- 4 żółtka
- 1 jajo
- 1,5 łyżki śmietany
- pół łyżki octu 6% lub łyżka spirytusu
- Do smażenia –
- Olej lub smalec
- Dekoracja -
- Cukier puder
- Konfitura
Mąkę przesiać, dodać żółtka, całe jaja, posiekać nożem, następnie dodać ciepłe masło,śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie da się zagnieść, należy dodać śmietanę. Następnie zbić ciasto walkiem, aż pojawią się pęcherzyki. Ciasto podzielić na części, wałkować na grubość 1mm. Kroić radełkiem paski 3cm x 15cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt.
W płaskim naczyniu roztopić smalec lub rozgrzać olej z łyżką wody. Smażyć na złoty kolor. Gotowe faworki posypać cukrem pudrem. Z ciasta można zrobić róże karnawałowe.