I znów coś z truskawkami. Tym razem bezowy tort. Nigdy nie lubiłam bezy bo była dla mnie za słodka. Zawsze myślałam że tort bezowy będzie słodki a tym czasem okazało się że jest dobry. W połączeniu z bitą śmietaną jest wyśmienity.
Do przygotowania potrzebujemy:
– Składniki –
- Białka jaj – 4 sztuki
- Cukier puder – 1,1/4 szklanki
- Cukier waniliowy – 2 małe opakowania
- Truskawki
- Śmietanka 36%
Białka jaj ubić razem z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na pergamin i piec w temperaturze 140 stopni przez 15-20 minut, uważając by się za bardzo nie zrumieniła. Następnie wyłączyć piekarnik i podsuszyć bezę. Chodzi o to by beza była chrupiąca. Jeśli taka nie jest, należy nagrzać piekarnik i ponownie włożyć bezę do wyłączonego piekarnika ale nagrzanego.
Śmietankę ubić z cukrem i wyłożyć na blat bezowy a następnie dodać ulubione owoce. I w ten oto sposób pyszny deser jest gotowy.
Wygląda przepysznie! Zawsze miałam problemy z bezą – nudziło mnie czekanie, więc brałam książkę i zapominałam o niej. Wychodziła sucha jak wiór. Ale ten przepis motywuje mnie do tego, żeby się nie lenić, tylko pilnować ciasta. Beza na Twoim zdjęciu wygląda przepysznie! Myślę, że zimą da się poeksperymentować z miksowaniem mrożonych owoców – wtedy wyjdzie beza z bitą śmietaną i gęstym, czerwonym sosem owocowym. Pomoże dotrwać do lata i truskawek.