Kruche ciasteczka. Tym razem w wersji świątecznej. Można je przełożyć do puszki, słoja. Można je przechowywać, choć o to obawiam się najbardziej. Są bardzo dobre.
Składniki:
- 90 dag mąki
- 30 dag cukru pudru
- 60 dag masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 1 łyżka przyprawy do szarlotki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku
Mąkę przesiać z proszkiem i przyprawą, dodać masło lub margarynę, cukier oraz żółtka, śmietanę, posiekać, zagnieść ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Ciasto wałkować i wykrawać ciasteczka. Piec na złoty kolor.
Upieczone i wystudzone możemy udekorować według własnego uznania. Ja użyłam lukru i jadalnych perełek i śnieżynek lukrowych.