Miałam owoce. Dokupiłam serki i śmietankę a także biszkopty. Pyszny deser, szybki w przygotowaniu.
Składniki:
- podłużne biszkopty
- opakowanie serka mascarpone
- 2 serki waniliowe gęste
- małe opakowanie śmietanki kremówki
- zagęstnik do śmietanki
- czekolada do dekoracji
- owoce
- napar kawowy do nasączenia biszkoptów
Deser możemy przygotować w pucharkach lub półmisku. Ma mój wyłożyłam folią spożywczą. W ten sposób łatwiej było wyjąć i dzielić na porcje.
Biszkopty układamy w naczyniu, jeden obok drugiego i nasączamy kawą. Serek mascarpone mieszamy z serkami waniliowymi. Dodajemy do ubitej śmietanki kremówki. Mieszamy i dzielimy na dwie lub trzy porcje. Jedną porcje wykładamy na biszkopty i rozsmarowujemy. Na porcję kremu wykładamy kolejną warstwę biszkoptów i znów nasączamy kawą. Ja zrobiłam 3 warstwy biszkoptów. Ostatnią warstwę biszkoptów smarujemy kremem i ścieramy czekoladę. Dekorujemy owocami. Deser najlepiej smakuje schłodzony