Niedługo święta, więc czas na keks!

Keksik

 

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

– Składniki –

– 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie – orzechy grubo siekane, suszone morele, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa
- 5 jaj

Masło lub margarynę musimy utrzeć na puszystą masę, dodając po trochu cukier. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku. Pod koniec musimy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Bakalie należy obtoczyć w łyżce mąki i połączyć z ciastem. Wtedy nie powinny opaść na dno ciasta. Mnie opadły. Jak widać ta metoda nie zawsze działa i nie zawsze wszystko wychodzi. Ale mimo to chciałam podzielić się przepisem i fotką. Rodzynki można wcześniej namoczyć w rumie.
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Gotowy keks wystudzony lekko wyjąć z blaszki i położyć na boku ciasta.

Świątecznie nieco

 

Categories: na słodko

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.