Niedługo święta, więc czas na keks!
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
– Składniki –
– 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie – orzechy grubo siekane, suszone morele, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa
- 5 jaj
Masło lub margarynę musimy utrzeć na puszystą masę, dodając po trochu cukier. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku. Pod koniec musimy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Bakalie należy obtoczyć w łyżce mąki i połączyć z ciastem. Wtedy nie powinny opaść na dno ciasta. Mnie opadły. Jak widać ta metoda nie zawsze działa i nie zawsze wszystko wychodzi. Ale mimo to chciałam podzielić się przepisem i fotką. Rodzynki można wcześniej namoczyć w rumie.
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Gotowy keks wystudzony lekko wyjąć z blaszki i położyć na boku ciasta.