Może to nie jest pora na świeże owoce ale gdy już będziemy się nimi cieszyć, przepis jak znalazł. Oczywiście, teraz możne z mrożonych, nic nie stoi na przeszkodzie. Można również z jabłkami które są dostępne cały rok.

Smakowity kawałek ciasta z dodatkiem świeżych, słodkiech truskawek

 

Do ciasta potrzebujemy:


– Składniki –

– 5 jaj
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki mąki kartoflanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
- truskawki

W pierwszej kolejności musimy ubić piane, następnie dodać cukier, żółtka, obie wymieszane z sobą mąki z proszkiem do pieczenia które wcześniej należy przesiać przez sito. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać gorący roztopiony tłuszcz i ponownie wymieszać. Do ciasta dodać owoce.

Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 50-60 minut. Gotowe i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Jeszcze w całości

 

Categories: na słodko, z owocami

2 Responses so far.

  1. Ar pisze:

    Niezwykle smakowicie wygląda! Już nie mogę się doczekać truskawkowego sezonu, z mrożonych pewnie nie smakuje tak samo, co?

  2. Justynka pisze:

    O wiele lepiej z pachnącymi owocami których w sezonie jest bardzo dużo. Ja też czekam na pierwsze truskawki a wtedy będę szaleć z pieczeniem .

Leave a Reply to Ar


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.