Może to nie jest pora na świeże owoce ale gdy już będziemy się nimi cieszyć, przepis jak znalazł. Oczywiście, teraz możne z mrożonych, nic nie stoi na przeszkodzie. Można również z jabłkami które są dostępne cały rok.
Do ciasta potrzebujemy:
– Składniki –
– 5 jaj
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki mąki kartoflanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
- truskawki
W pierwszej kolejności musimy ubić piane, następnie dodać cukier, żółtka, obie wymieszane z sobą mąki z proszkiem do pieczenia które wcześniej należy przesiać przez sito. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać gorący roztopiony tłuszcz i ponownie wymieszać. Do ciasta dodać owoce.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 50-60 minut. Gotowe i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Niezwykle smakowicie wygląda! Już nie mogę się doczekać truskawkowego sezonu, z mrożonych pewnie nie smakuje tak samo, co?
O wiele lepiej z pachnącymi owocami których w sezonie jest bardzo dużo. Ja też czekam na pierwsze truskawki a wtedy będę szaleć z pieczeniem .