Torcik szachownica z czekoladowym kremem. Dekorowany pajęczynką i czekoladowymi jajeczkami. Przepis pochodzi z magazynu „Gotuj krok po kroku. Ciasta” Przepis nieco zmieniony.
Składniki na ciasto
- 300 g mąki
- 125 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 ml mleka + 3-4 łyżki
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać jaja i miód. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z 100 ml mleka. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednego dodać kakao i 3-4 łyżki mleka. Wymieszać.Oba ciasta przelać do osobnych tortownic o średnicy 24 cm. Piec około 20 minut w temp. 175 stopni. Blaty ostudzić i wyciąć koła o średnicy około 8 i 16 cm. Otrzymamy 3 okręgi.
Z wyciętych krążków ułożyć nowy biszkopt. Czyli ciemny krążek, jasny krążek i ciemny. Drugi blat, jasny krążek, ciemny i jasny.
Składniki na krem czekoladowy
- 300 g czekolady
- 1 l śmietany kremówki
Śmietanę podgrzać, wrzucić połamaną czekoladę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ubić mikserem i przekładać ciasto.
Polewa czekoladowa
- 80 ml śmietany kremówki
- 10 dag gorzkiej czekolady
- łyżka masła
Śmietanę doprowadzić do wrzenia. Odstawiamy, dodajemy do niej czekoladę i masło i mieszamy.