Torcik szachownica z czekoladowym kremem. Dekorowany pajęczynką i czekoladowymi jajeczkami. Przepis pochodzi z magazynu „Gotuj krok po kroku. Ciasta” Przepis nieco zmieniony.

SDC18413

Składniki na ciasto

- 300 g mąki
- 125 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 ml mleka + 3-4 łyżki
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka

Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać jaja i miód. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z 100 ml mleka. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednego dodać kakao i 3-4 łyżki mleka. Wymieszać.Oba ciasta przelać do osobnych tortownic o średnicy 24 cm. Piec około 20 minut w temp. 175 stopni. Blaty ostudzić i wyciąć koła o średnicy około 8 i 16 cm. Otrzymamy 3 okręgi.

SDC18407SDC18406

Z wyciętych krążków ułożyć nowy biszkopt. Czyli ciemny krążek, jasny krążek i ciemny. Drugi blat, jasny krążek, ciemny i jasny.

SDC18408SDC18409

Składniki na krem czekoladowy

- 300 g czekolady
- 1 l śmietany kremówki

Śmietanę podgrzać, wrzucić połamaną czekoladę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ubić mikserem i przekładać ciasto.

Polewa czekoladowa

- 80 ml śmietany kremówki
- 10 dag gorzkiej czekolady
- łyżka masła

Śmietanę doprowadzić do wrzenia. Odstawiamy, dodajemy do niej czekoladę i masło i mieszamy.

SDC18412

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.