Przepis pochodzi z czasopisma Moje gotowanie. Przyznam się, po raz pierwszy wykorzystuje ten przepis.Myślę, że jest tak samo smaczna jak wygląda :). Ja nieco zmodyfikowałam. Dodałam nieco mieszanki bakaliowej.
Składniki
- 25 dag masła
- 20 dag cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soku z cytryny
- 8 łyżek oleju
ekstrakt waniliowy
- 35 dag mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 10 dag maku
- mieszanka bakaliowa
Masło ucieramy z cukrem, żółtkami na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, olej, wanilię i znów ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i ucieramy. Dodajemy ubitą pianę z 5 jajek i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy bakalie, wymieszane z odrobiną mąki. Do kolejnej kakao a do trzeciej porcji suchy mak. Na dno natłuszczonej formy wlewamy ciasto z bakaliami. Wyrównujemy i dodajemy ciasto z kakao. Rozprowadzamy masę i dodajemy ciasto z makiem. Babę pieczemy w temp. 180 stopni, przez około godziny, jednak czas uzależniony jest od piekarnika.