Przepis jest bardzo prosty a ciasteczka wychodzą bardzo dobre. Można je dekorować według własnego uznania. Ja część posypałam wiórkami kokosowymi, część jest przekładana marmoladą.
Składniki
- 90 dag mąki
- 30 dag cukru pudru
- 60 dag masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżki śmietany
Do dekoracji
- wiórki kokosowe
- groszki czekoladowe
- marmolada
Mąkę przesiać do misy, dodać żółtka, margarynę, cukier i zagnieść ciasto. Gotową ciasto odstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto wałkować na grubość 1 cm i wykrawać ciasteczka. Piec około 10-15 minut na złoty kolor.
Ciasteczka kwiatki wykrawamy parami. W jednym wykrawamy dziurkę, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy na złoty kolor. Gotowe przekładamy marmoladą lub kremem.