Natrafiłam ostatnio na ciekawy przepis. Ciasteczka z mąki kukurydzianej. W swoim składzie nie zawierają cukru, dlatego ciasteczka nie są słodkie. Można dodać nieco cukru, ja jednak wolałam posypać je zaraz po upieczeniu.
href=”http://gotuj.ayz.pl/wp-content/uploads/2020/04/SDC18367.jpg”>
Składniki
- 150 g mąki kukurydzianej
- 50 g wiórek kokosowych
- 50 ml mleka
- 50 ml oleju
- 2 jajka
- cukier waniliowy lub migdałowy
- żurawina do dekoracji
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy kulki wielkością orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. W każde ciasteczko wciskamy żurawinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 20-30 minut. Czas jest uzależniony od piekarnika. Ciasteczka nie zawierają cukru, dlatego można je po upieczeniu, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.