Zastanawiałam si e długo, czy dodać te wpis. To tylko zupa, jednak wiele osób szuka dobrego przepisu. Smak zupy zależy od ogórków. Najlepsze z własnej spiżarki.
Składniki
- 4 większe ogórki kiszone
- 2 łyżki masła
- pół średniego selera
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 ziemniaków
- sól i pieprz do smaku
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podduszamy z masłem, w razie wyparowania masła dodajemy wodę. Dusimy do miękkości. W tym czasie do garnka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, startą na tarce marchewkę, pietruszkę i selera. Podduszamy chwilę na maśle i dodajemy 2 litry wody. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy podduszone ogórki, zabielamy śmietaną i chwilę jeszcze gotujemy. Zamiast ziemniaków, można dodać ryż. Doprawiamy przyprawami.