Coś w rodzaju pizzy, lecz w nieco innym wydaniu. W przepisie wykorzystałam dwa rodzaje pesto. Zielonego i czerwonego. Łódeczki są bezmięsne. Przepis znalazłam w necie, ale nieco zmodyfikowałam.

Składniki

160 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
250 g uniwersalnej mąki
szczypta soli
2 łyżki oliwy
pesto
2 rodzaje sera żółtego
1 żółtko
sól

SDC18286

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, dodajemy do mąki wymieszanej z solą. Dodajemy łyżkę jogurtu typu greckiego, oliwę i całość zagniatamy. Ciasto ostawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielimy na porcje i formujemy łódeczkę. Smarujemy pesto. Ja jedną zrobiłam zieloną a drugą czerwoną. Brzegi smarujemy żółtkiem a następnie całość posypujemy starym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, 200 stopni przez około 15 minut. Czas jest zależny od piekarnika.

SDC18297

Categories: jarskie, Kuchnie świata

Comments are closed.

Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.