Ciasto nieco trudniejsze ale bardzo dobre.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
– Składniki –
Ciasto czekoladowe:
- 50 dag masła
- 4 jaja
- 150 g cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku
Syrop do nasączenia ciasta:
– 4 łyżki syropu po gotowaniu gruszek
- 1 łyżka spirytusu
Baza gruszkowa:
– 4 gruszki
- sok z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 4 goździki
- kawałek kory cynamonu
Czekoladowa pianka:
– 2 kubeczki serka Mascarpone
- 2 tabliczki czekolady, deserowej
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
Masło należy utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym na gładka masę. Następnie dodać do tej masy produkty sypkie, czyli mąkę wymieszany z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszać wszystko a następnie dodać pianę z białek i znów połączyć wszystkie składniki.
Ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gruszki należy obrać i pokroić na cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1 litr wody z cukrem, dodać goździki, cynamon. Do tak przygotowanego syropu wrzucić gruszki i gotować około 15 minut. Następnie gruszki należy odcedzić i wystudzić.
W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie piankowego kremu czekoladowego. Nie ma nic wspanialszego od zapachu czekolady unoszącej się po kuchni.
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno. Możemy dodać opakowanie fixu do śmietanki, wtedy będziemy mieć pewność że wszystko wyjdzie tak jak powinno. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie a następnie ostudzić. Zamiast sypkiej żelatyny możemy użyć w płatkach. Na taką porcję dwa płatki wystarczą. Należy ją namoczyć w dużej ilości zimnej wody a gdy da się ona zgiąć w dłoni, należy przełożyć do miseczki i wstawić do kuchenki mikrofalowej by ją rozpuścić. Jeśli nie mamy kuchenki, miseczkę wstawiamy do kąpieli wodnej. Mascarpone wymieszać z ostudzoną czekoladą, następnie dodać żelatynę i ubitą śmietankę. Wymieszać wszystko.
Boki ciasta owinąć folią, ciasto nakłuć i nasączyć syropem. Na wierzch ułożyć cząstki gruszek a na to piankę czekoladową. Wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.