Ciasto nieco trudniejsze ale bardzo dobre.

Ciasto z gruszkami

 

Do jego przygotowania potrzebujemy:

– Składniki –

Ciasto czekoladowe:

- 50 dag masła
- 4 jaja
- 150 g cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku


Syrop do nasączenia ciasta:

– 4 łyżki syropu po gotowaniu gruszek
- 1 łyżka spirytusu

Baza gruszkowa:

– 4 gruszki
- sok z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 4 goździki
- kawałek kory cynamonu

Czekoladowa pianka:

– 2 kubeczki serka Mascarpone
- 2 tabliczki czekolady, deserowej
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny

Masło należy utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym na gładka masę. Następnie dodać do tej masy produkty sypkie, czyli mąkę wymieszany z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszać wszystko a następnie dodać pianę z białek i znów połączyć wszystkie składniki.
Ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Gruszki należy obrać i pokroić na cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1 litr wody z cukrem, dodać goździki, cynamon. Do tak przygotowanego syropu wrzucić gruszki i gotować około 15 minut. Następnie gruszki należy odcedzić i wystudzić.

W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie piankowego kremu czekoladowego. Nie ma nic wspanialszego od zapachu czekolady unoszącej się po kuchni.
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno. Możemy dodać opakowanie fixu do śmietanki, wtedy będziemy mieć pewność że wszystko wyjdzie tak jak powinno. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie a następnie ostudzić. Zamiast sypkiej żelatyny możemy użyć w płatkach. Na taką porcję dwa płatki wystarczą. Należy ją namoczyć w dużej ilości zimnej wody a gdy da się ona zgiąć w dłoni, należy przełożyć do miseczki i wstawić do kuchenki mikrofalowej by ją rozpuścić. Jeśli nie mamy kuchenki, miseczkę wstawiamy do kąpieli wodnej. Mascarpone wymieszać z ostudzoną czekoladą, następnie dodać żelatynę i ubitą śmietankę. Wymieszać wszystko.

Boki ciasta owinąć folią, ciasto nakłuć i nasączyć syropem. Na wierzch ułożyć cząstki gruszek a na to piankę czekoladową. Wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Categories: na słodko

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.