By zrobić Risotto, nie potrzeba wcale specjalnego ryżu. Wystarczy zwyczajny biały ryż a także ulubione dodatki.Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu. Danie jest bardzo dobre. Można zabrać porcję do pracy.
- Składniki -
- pół szklanki białego ryżu
- bulion warzywny lub drobiowy
- kurkuma
- sól do smaku
- mała puszka groszku
- mała puszka kukurydzy
Potrzebny nam będzie bulion. Może być gotowany tradycyjnie lub z kostki rosołowej. W pierwszej kolejności płuczemy ryż w zimnej wodzie i odsączamy. Na patelni teflonowej rozpuszczamy łyżkę masła a następnie dodajemy ryż i mieszamy aż nieco spęcznieje. Około 3-5 minut. Następnie dodajemy po jednej chochelce bulion. Mieszamy. Gdy cały płyn wsiąknie w ryż, dodajemy kolejną porcję bulionu, do momentu aż ryż będzie miękki. Wtedy możemy doprawić solą a także dodać kurkumy. Odsączony groszek a także kukurydzę. Idealnie pasuje czerwona fasola.Gotowe danie można posypać startym żółtym serem.
Smacznego