Zapomniany wpis ale nadrobiony. Wypróbowany przepis na faworki.
- Składniki –
- 50 dag mąki
- 4 dag masła
- 4 żółtka
- 1 jajo
- 1,5 łyżki śmietany
- pół łyżki octu 6% lub łyżka spirytusu
- Do smażenia –
- Olej lub smalec
- Dekoracja -
- Cukier puder
Mąkę przesiać, dodać żółtka, całe jaja, posiekać nożem, następnie dodać ciepłe masło,śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto. Następnie zbić ciasto walkiem, aż pojawią się pęcherzyki. Ciasto podzielić na części, wałkować na grubość 1mm. Kroić radełkiem paski 3cm x 15cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt.
W płaskim naczyniu roztopić smalec lub rozgrzać olej z łyżką wody. Smażyć na złoty kolor. Gotowe faworki posypać cukrem pudrem. Z ciasta można zrobić róże karnawałowe.