Dziś przepis znaleziony na You Tubie. Rwany chlebek. Nazwałam go Szarpanym Chlebkiem. Jest bardzo prosty przygotowaniu. Początkowy przepis pochodzi z książeczki dodawanej do robota kuchennego, jednak ciasto można przygotować ręcznie, w misce. Podaję przepis na dwie keksówki. Ja zrobiłam z połowy porcji.
- Składniki -
- 600 g mąki
- 1 małe opakowanie drożdży suchych
- 280 ml ciepłej wody
- 50 ml oleju
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- Masło ziołowe -
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka pietruszki- świeża lub suszona
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 180g masła
- 5 g soli
- ser mozzarella
Składniki na ciasto mieszamy w misce, wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy by odpoczęło. Następnie wałkujemy na grubość pół centymetra i smarujemy masłem wymieszanym z ziołami a następnie posypujemy serem. Ciasto kroimy na paski a następnie zwijamy w harmonijkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem. W mojej zostało sporo miejsca, ale ciasto rośnie w czasie pieczenia i ładnie wypełni puste miejsca blaszki. W przepisie jaki znalazłam, czas pieczenia to 30 minut w 200 stopniach. Ja piekłam koło 50 minut w kuchence gazowej.