Ostatnio naszło mnie na lasagne. Lecz tym razem bez mięska. Będzie to wersja jarzynowa. Bardzo dobra. Trochę schodzi czasu na jej przygotowanie, jednak potem uczta dla podniebienia. Zabieramy się do pracy.

SDC17464

Składniki:

- kilka płatów ciasta lasagne
- tarty żółty ser lub mozzarella
- foremka do pieczenia

Na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- 325 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej

Wkładka jarzynowa:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 opakowanie małe pomidorów (mały kartonik)
- pół małej czerwonej papryki
- 1 mała żółta (ja użyłam białej bo taką miałam)_
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki (słodkiej, ostrej lub wędzonej), 1 łyżeczka suszonego oregano

Na oliwie w garnku z grubym dnem poddusimy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Marchewkę musimy obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w paseczki. Warzywa dodać do garnka, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pomidory w kartoniku. Moje były z czosnkiem i oliwą. Doprawić solą, pieprzem papryką i oregano. Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum 30 minut, w międzyczasie 2-3 razy zamieszać, w razie potrzeby, gdyby warzywa przywierały do dna garnka i były bardzo gęste, można dodać nieco wody lub bulionu.

Płaty ciasta gotujemy jakieś 2-3 minuty. Układamy na desce, każdy płat osobno, by się nie posklejały. W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie sosu beszamelowego.

W średnim garnku musimy dobrze rozgrzać masło, gdy będzie się gotować dodać mąkę i smażyć przez około minutę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dolewamy mleko cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą), aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Gdy mamy przygotowane wszystkie składniki, zabieramy się za składanie naszej lasagne. Ja moją blaszkę wyłożyłam pergaminem do pieczenia. Na dno wylałam nieco wkładki jarzynowej a na to płaty ciasta. Wcześniej gotowały się tylko 3 minuty, teraz dojdą pod wpływem masy jarzynowej. Na warstwę ciasta wykładamy jarzynowa wkładkę a na to sos beszamelowy. Rozprowadzamy równo i powtarzamy czynność. Ciasto, jarzyny a na to sos beszamelowy. Górę wykładamy kolejnym ciastem i sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Zamiast sosu beszamelowego, możemy użyć pomidorowy.

Categories: jarskie

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.