Lubię je. Można je nadziać różnym farszem. Moje są z serkiem feta i cukinią. Zabieramy się do pracy.
Składniki:
- opakowanie makaronu w kształcie muszli, te duże.
- jedna mała cukinia
- 2 cebule
- 1 opakowanie pomidorów w puszce
- pół opakowania serka feta, najlepiej miękkiego z Mlekowity
- starty na dużych oczkach żółty ser
Makaron gotujemy tak by był lekko twardy. Tak koło 7 minut a potem wyłączyć i jeszcze pozostawić w wodzie z 5 minut. Ja gotowałam według przepisy na opakowaniu. Następnie odcedzić i ułożyć je na jakimś talerzu. Pomidory odsmażyć na patelni z cebulą. Cukinię zetrzeć na tarce i posolić. Odstawić na jakieś 30 min a potem odcedzić. Drugą cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oleju a następnie dodać do niej startą i odciśniętą cukinię. Jeszcze chwilę smażyć aż cukinia straci wodę. Ostudzić i dodać fetę. Można dodać całe opakowanie. Dosmaczyć do smaku.
Pomidory przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać. Muszle napełniamy gotowym farszem. Tu jest dużo opcji. Może być mięsny a także jarski. Muszle układamy na pomidorach i posypujemy tartym serem. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera.