Ciasto bez pieczenia. Na herbatnikach. Słodkie ale warto było zrobić i co najważniejsze…. zjeść
Przepis pochodzi z dodatku kuchnia do Kropki. Przepis nieco zmodyfikowałam, gdyż nie wszystkie składniki miałam. Zastąpiłam je innymi. W przepisie podam co zamieniłam. Zabieramy się do pracy
Składniki:
- opakowania herbatników kakaowych
- 250 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 puszka masy kajmakowej 460 g
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki nutelli (ja dałam 2 łyżki kremu warszawskiego śniadaniowego)
- 2 łyżki likieru orzechowego ( ja dodałam kawowego)
- wafelek orzechowy
- 100 g orzechów laskowych ( ja dodałam włoskie orzechy)
1. Orzechy należy drobno posiekać. Jeśli mamy laskowe, należy je przyprażyć na patelni a następnie włożyć miedzy bawełniane ściereczki i energicznie potrzeć, by usunąć skórkę.
2. Śmietanę ubić na sztywno. Ja dodałam zagęstnik. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. Masę podzielić na pół.
3. Jedną część masy wymieszać z kremem czekoladowym. W moim wypadku kremem śniadaniowym warszawskim, likierem i drobno pokrojonym wafelkiem.
4. Drugą część masy podzielić na pół. Do jednej dodać kajmak, orzechy oraz kakao i dokładnie wymieszać. Trzecią porcję białego kremu pozostawić bez dodatków smakowych.
5. Dno blaszki wykładamy pergaminem do pieczenia lub folią spożywczą a następnie wykładamy ją ciasteczkami. Moja blaszka ma wymiary 25×23. Na porcję herbatników wykładamy masę z kremem, likierem i wafelkiem. Ładnie rozprowadzamy krem i na to wykładamy kolejną warstwę herbatników a potem na to kolejną porcję kremu, tym razem z kajmakiem, orzechami i kakao. Wyrównujemy i na to kolejna warstwa herbatników, na którą wykładamy trzecią porcję białego kremu. Wyrównujemy a potem posypujemy kakao.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Smakuje wyśmienicie, jeśli ktoś lubi kajmak. Z połączeniem gorzkiego kakao, nie jest aż tak słodki. Można pominąć likier, jeśli ciasto ma być dla dzieci.