Bardzo dobry piernik. Piekłam go w tamtym roku ale zupełnie zapomniałam o nim. Dość ciekawy przepis, typowo świąteczny ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go w ciągu roku. Choć samo ciasto robi się miesiąc przed pieczeniem. Tak, tak.

pierniik2

Składniki:

- 1/2 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 25 dag smalcu

Składniki te podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia. Po ostudzeniu masy dodajemy kolejne składniki i mieszamy wszystko.

- 1 kg mąki
- 3 całe jaja
- 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w 1/2 szkl. mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 torebki przypraw do piernika
- orzechy, rodzynki

Ciasto należy zrobić na miesiąc przed pieczeniem. Wyrobione ciasto wkładamy do misy, zakrywamy folią spożywczą ii przechowujemy w lodówce.
Ciasto nakładamy do wysokości 3/4 formy. Rośnie! Ciasto pieczemy w temp. 150-180 stopni przez około 60 minut. Zależy to od naszego piekarnika. Gotowe i wystudzone dekorujemy według własnego uznania.

piernik3

Leave a Reply


Recent Recipes

Recent posts

Tort mandarynkowy z kremem...

Posted on wrz - 3 - 2023

Komentowanie nie jest możliwe

Miodowa szarlotka

Posted on wrz - 18 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Kwiaty bzu smażone w...

Posted on cze - 4 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Jabłecznik z kruszonką, z...

Posted on maj - 8 - 2022

Komentowanie nie jest możliwe

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.