Bardzo dobry piernik. Piekłam go w tamtym roku ale zupełnie zapomniałam o nim. Dość ciekawy przepis, typowo świąteczny ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go w ciągu roku. Choć samo ciasto robi się miesiąc przed pieczeniem. Tak, tak.
Składniki:
- 1/2 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 25 dag smalcu
Składniki te podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia. Po ostudzeniu masy dodajemy kolejne składniki i mieszamy wszystko.
- 1 kg mąki
- 3 całe jaja
- 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w 1/2 szkl. mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 torebki przypraw do piernika
- orzechy, rodzynki
Ciasto należy zrobić na miesiąc przed pieczeniem. Wyrobione ciasto wkładamy do misy, zakrywamy folią spożywczą ii przechowujemy w lodówce.
Ciasto nakładamy do wysokości 3/4 formy. Rośnie! Ciasto pieczemy w temp. 150-180 stopni przez około 60 minut. Zależy to od naszego piekarnika. Gotowe i wystudzone dekorujemy według własnego uznania.