Naszło mnie kiedyś. Czasem tak mam. Nie jest idealna ale w smaku świetna
Składniki na ciasto
- nieco mniej niż pół kostki drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- płaska łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
Plus 1 cała i 3/4 szklanki mąki
Składniki na sos
- 1 pomidor, sparzony i obrany ze skórki
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka keczupu
- przyprawy
Zabieramy się za ciasto. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy podgrzane ale nie gorące mleko, dodajemy sól oraz cukier i lekko mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy 2 razy do wysokiej misy, do której dodajemy rozpuszczone drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką a następne wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt lejące, można dodać mąkę. Wyrabiamy 10 minut. Misę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczkę. Ciasto leżakować musi 1 godzinę.
Teraz zabieramy się za sos. Można dodać gotowy ale przygotowanie własnego zajmuje bardzo niewiele i jest smaczne
Cebulkę kroimy w kostkę, tak samo jak pomidora. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy wszystko by pomidor puścił sok i powstanie sos. Dodajemy czubatą łyżkę keczupu, ulubione przyprawy do smaku. Mieszamy a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto już urosło, wałkujemy na wybrany kształt. Na brzegach układamy kulki lub paski sera i zawijamy. Następnie przykrywamy nasza goła pizzę ściereczką ii znów odstawiamy na 15 minut. Po tym kolejnym leżakowaniu, zabieramy się do dalszej pracy. Na środek wykładamy nasz sos a następne nasze ulubione składniki. W moim przypadku były to podsmażone pieczarki. Na to starty ser i wędlinę a także paprykę.
Pieczenie: 20 minut w 150 stopniach a następne 10 podkręcamy piekarnik